Skydda dig ordentligt när du utför experiment

När du ska utföra experiment med kemikalier så är det väldigt viktigt att du skyddar dig själv ordentligt. Såväl ansiktet som kroppen och händerna är viktiga att skydda, så se till att du planerar och förbereder dig med rätt skyddskläder och utrustning. Här hittar du några tips på vad det är du ska skaffa och göra.

Bland de saker som du bör förbereda dig med ingår skydd för ansiktet. Det finns flera typer av engångsmasker och munskydd för olika användningsområden, så kolla upp i god tid vad du behöver för just de experiment som du planerar att utföra. Skaffa också gärna fler än vad du tror att du kommer behöva, så att du aldrig riskerar att få slut på dem och att inte ha en mask att byta till när du är mitt uppe i ett experiment. Du använder händerna nästan hela tiden, vad du än gör, så det är så klart väldigt viktigt att även skaffa skyddande handskar när du hanterar kemikalier.

Skaffa rätt skyddskläder som följer alla riktlinjer och regler

Inte bara ansiktet behöver skyddas, utan också kroppen. Bruksanvisningen för skyddskläderna ska beskriva vilka kemikalier du kan skyddas från samt under hur lång tid, så läs på och slarva inte med vad du använder. Tänk också på att skyddskläderna måste vara Beroende på vilka experiment du utför är det också viktigt att skyddskläderna inte förhindrar din rörelseförmåga eller är i vägen, då detta kan medföra helt onödiga risker.

Se till så att laboratoriet är väl ventilerat

Även för dig som har munskydd så kan det beroende på vilka kemikalier du använder vara viktigt att använda processventilering, som fångar upp föroreningar i luften och suger ut dem, så att de inte kan sprida sig i laboratoriet och negativt påverka dig eller andra. Det finns olika typer av utrustning för det här som är lämpliga för olika situationer – exempelvis punktutsug i form av huv hängande ovanför arbetsytan. Det är då viktigt att huven är större än själva ytan du arbetar vid så att allt kan fångas upp – och att du undviker att luta dig in under huven.