Därför är pussel bra för hjärnan

Hjärnan mår bra av att aktiveras på olika sätt. Att pussla är en sak som verkligen stimulerar hjärnan på ett bra sätt. Både vuxna och barn kan dra nytta av det olika fördelarna som pusslande ger. Att göra det tillsammans är dessutom perfekt för att både ta del av hälsofördelarna och för att få tid tillsammans.

Det finns många roliga pussel att köpa som passar både vuxna och barn. Att beställa på nätet är perfekt när du ha nya pussel. Sätt dig ner tillsammans med ditt barn och välj ut de pussel som tilltalar er båda. Det viktiga är att välja pussel som är inspirerande. tänk på att ett pussel inte ska vara för lätt, det måste finnas en viss utmaning för att hjärnan ska aktiveras optimalt.

Minska risken för sjukdomar

Genom att lägga mer pussel kan du faktiskt hålla din hjärna i trim. Ju längre hjärnan kan hålla sig skärpt desto bättre. Sjukdomar som Alzheimers och demens kan exempelvis hållas borta när du aktiverar hjärnan på ett bra sätt. Pussel bidrar till att vässa hjärnan och det kognitiva förmågorna som exempelvis minnet. En annan fördel med pussel är att både du och ditt barn får en paus i vardagen. Om du är väldigt stressad kan pussel hjälpa dig att varva ner och få dig att koppla bort jobbiga tankar.

Barn blir bättre på problemlösning

Att lägga pussel är en slags problemlösning. Det gör att både du och barnet måste koncentrera er. Barn kan med hjälp av pussel utveckla det kognitiva- och sociala färdigheterna. Det är även positivt för barns finmotorik att lägga pussel. När pusslet är färdigt ger det inte sällan en känsla av välbefinnande som är en bra boost för barnets självkänsla. Även språkfärdigheterna kan utvecklas till det bättre när barn ägnar sig åt pussel. Även små barns utveckling gynnas av att lägga pussel.

Pussel höjer humöret

Både du och ditt barn kan känna glädje av att lägga pussel. Det beror på att när du lyckas hitta en pusselbit som passar kickar ditt belöningssystem igång och frigör hormoner som gör dig glad.