Lär barnen ekonomi genom att experimentera med klassförsäljning

Att lära sig ekonomi är viktigt, särskilt i dagens samhälle där pengar styr mycket av våra liv. Det är därför inte bara viktigt utan också roligt att lära barnen ekonomi genom att experimentera med örsäljning. Det finns många sätt att göra det på, men i den här bloggposten tittar vi på hur man kan använda kakor för att samla in pengar till föreningen och samtidigt lära barnen om pengarnas värde.

Att baka kakor är något som många barn tycker om, och att sälja dem kan vara ännu roligare. Det finns flera sätt att sälja kakor, men en av de mest populära är att använda Kakservice. Via Kakservice kan barnen i föreningen sälja kakor online och via en klassisk katalog, och det är både enkelt och säkert. Dessutom är fördelarna med detta moderna sätt att samla in pengar på ganska många. För det första är det enkelt att komma igång. Allt man behöver göra är att registrera sig och skapa en säljsida för föreningen. Sedan kan man börja sälja kakor direkt. För det andra är det säkert. Pengarna går direkt till kassan, och man behöver inte hantera kontanter eller betalkort.

Låt barnen ta lärdom på olika sätt och uppmuntra dem

Men vad lär barnen egentligen av att sälja kakor? För det första lär de sig att samla in pengar till klubben och att räkna pengar. Att sätta upp en målsumma och försöka nå den är ett bra sätt att lära sig om ekonomi och känna att man bidrar till sin klubbs framgång. Genom att tänka på vilka kakor som säljer bäst och hur man kan marknadsföra dem på ett effektivt sätt, får de en inblick i företagande redan i ung ålder. Så varför inte hålla en tävling där barnen får tävla om vem som säljer flest kakor? Det kan ge dem en extra motivation att sälja och samtidigt lära sig mer om försäljning och marknadsföring. Glöm bara inte bort att försäljningen inte ska leda till stor press utan ska först och främst vara roligt. Här är några tips de kan experimentera med för att hitta vilket sätt som ger mest lyckad försäljning:

  • Testa att använd digital teknik för att nå ut till fler potentiella kunder. Barnen kan till exempel skapa en online-försäljningsplattform eller en QR-kod som de kan distribuera till vänner och familj. Även Instagram och Facebook kan vara värt att testa.
  • Uppmuntra barnen att vara kreativa i sin marknadsföring genom att skapa roliga och uppseendeväckande skyltar eller dekorera ett försäljningsbord med färgglada ballonger och annan dekoration.
  • Uppmuntra barnen att ta med sig sina kataloger med kakor till andra fritidsaktiviteter och idrottsevenemang som syskonen kanske deltar i för att sälja till andra föräldrar och deltagare där.

En annan viktig lärdom är att förstå värdet av pengar. Genom att själva tjäna pengar och se hur mycket arbete som ligger bakom, förstår de att pengar inte växer på träd. De lär sig också att göra avvägningar och att prioritera. Om de vill köpa något måste de spara pengar, och det kan innebära att de måste avstå från andra saker. Så sätt upp ett mål för hur mycket pengar föreningen vill samla in och skapa en mätare där barnen kan se hur nära de är att nå målet. Det kan hjälpa dem att jobba hårdare för att nå sitt mål och känna en större känsla av prestation när de når det – nästan samma känsla som när man gör mål i eller vinner en match mot sin svåraste motståndare!