Anamma nyfikenhet

Hur mycket vi lär oss och hur många intryck vi tar in grundas i vår nyfikenhet. Alla besitter inte den här egenskapen men den går att träna upp.

Nyfikenhet är en egenskap som tyglar hur mycket du vill eller inte vill lära dig och ta reda på nya saker. Om du känner att du verkligen vill ta reda på något eller känner ett behov av att lära dig någonting nytt är du förmodligen nyfiken. Att en person är nyfiken brukar främja kreativitet, vilket innebär att människor som är nyfikna ofta är konstnärliga och innovativa. Detta gör att många som är nyfikna ofta också lyckas inom karriären. En del människor är inte nyfikna av naturen, men eftersom det är en egenskap går nyfikenhet faktiskt att träna upp och det finns några knep. 

Börja läsa

Sedan mobiltelefonen kom har läsandet minskat eftersom det går att hitta underhållning på andra ställen och inte bara i böcker. Därför kan det vara svårt att hitta intresse i att läsa böcker och nyfikenheten räcker inte till. Men genom att börja läsa skönlitteratur och artiklar guidar du din hjärna till att vilja veta mer. När du vant dig vid att ta upp en bok från och till kommer du tillslut hitta nya intressen som sträcker sig utanför dina mobila enheter och på så sätt bli mer nyfiken på andra saker bortom böckernas gränser. 

Våga fråga

Vi triggar vårt tänkande genom att diskutera för då ställs motfrågor som vi inte räknat med. Därför ska du inte vara rädd för att ställa frågor till människor istället för till exempel själv Googla fram ett svar. I och med den tillgången vi har till snabb information via olika digitala medel är det lätt att hjärnan blir lat – du vet ju att svaret finns bara några snabba knapptryck bort i telefonen. Sätt som mål att ställ en fråga om dagen, tillslut kommer det här inte längre vara ett dagligt göromål utan något som kommer naturligt — du har triggat din nyfikenhet!  

Testa nya saker

Vad har du velat göra men aldrig vågat? Testa det! Gränserna är bara i ditt huvud och du kan inte veta resultatet innan du provat. Du kan omöjligt veta om det där kampsportspasset på gymmet inte är något för dig innan du har testat. Hör dig för hos några vänner eller kollegor om de har några fritidsaktiviteter du kan följa med på. Kanske testa att måla en tavla eller gå på matlagningskurs?

För dagbok

Att skriva i en bok en gång om dagen gör att du aktiverar hjärnan. Du börjar tänka på nya saker att skriva, plus att du reflekterar över dagen. Mer och mer kommer du att känna av vad som gör dig glad respektive ledsen.