Så bygger du din egen vulkan

Vulkaner är ett spännande naturfenomen, vars vällande, brinnande lava många barn tycker är intressant. Visste du att du kan bygga din alldeles egen vulkan med vanliga livsmedel som går att köpa i mataffären? Den här artikeln ger en guide till hur du bygger en fungerande minivulkan med hela familjen.

Naturvetenskap är ett spännande ämne som går att lära ut på många roliga och kreativa sätt. Det finns massor med barnvänliga experiment som barnen enkelt kan bygga, tillverka och sy själv, till exempel detta enkla vulkanexperiment som definitivt kommer att gå hem hos de flesta barn.

Vulkaner är spännande på grund av den lysande röda lavan och elden som spyr ut från berget. På grund av att vulkanerna är så intressanta har de använts i många filmer både för vuxna och för barn. Därför kan det ibland vara svårt att skilja fakta från fantasi och vulkaner kan därmed bli ett spännande ämne för en lektion i naturvetenskap för lågstadiet.

En person som forskar om vulkaner kallas vulkanolog. En vulkanolog kan specialisera sig på olika områden inom vulkanforskning, exempelvis jordbävningarna eller lavan. Ett sätt för barnen att lära sig fakta om vulkaner är att visa en dokumentär om vulkaner i samband med experimentet.

Att lära sig om vulkaner är en spännande introduktion till naturvetenskap och ett tillfälle för barnen att testa enklare experiment i köket. Experimentet kan användas i skolan som ett hemarbete i naturvetenskap eller som en annorlunda aktivitet att göra med familjen eller med kompisar. Ha dock alltid en vuxen i närheten. Följ instruktionerna nedan för att skapa din första fungerande minivulkan med bubblande röd lava.

Vulkan

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl salt
  • Några droppar grön karamellfärg
  • 1-1,5 dl vatten
  • 2 msk matolja

Lava

  • 1 tsk bakpulver
  • 5-10 droppar röd karamellfärg
  • 20 droppar 24-procentig ättika

Så bygger du själva vulkanen

Blanda mjöl och salt i en kastrull, och häll i några droppar grön karamellfärg och matolja och blanda. Du har nu gjort en enkel trolldeg. Forma trolldegen till en vulkan med en krater som ska vara ca 2 cm bred och 2 cm djup. Om du vill att vulkanen ska stelna fortare kan du torka den i ugnen på 100 grader i en timme. Gör lavan genom att blanda bakpulver och 24-procentig ättika som du sedan häller i kratern. Se nu hur lavan bubblar och fräser!