Coronasäkert utomhuskalas för framtidens forskare

Under pandemitider är det inte alltid så lätt att fixa roliga aktiviteter för barnen. Spännande museer som Tom Tits Experiment är stängda och inomhusfester bör undvikas. Inför sommarsäsongen börjar dock många möjligheter öppnas, särskilt om du har en egen uteplats.

En rolig idé för både barn och vuxna är att orda ett Tom Tits-inspirerat barnkalas i trädgården där alla kan delta på ett säkert sätt. Du skonar möblerna och mattorna genom att vara utomhus och alla kan hålla avstånd. Dessutom kan du bjuda på rolig mat genom att grilla korv och marshmallows och det kan vara smart att hyra en slushmaskin i Stockholm för små som stora. Det finns olika modeller i varierande format och storlekar och du kan bjuda på flera saker förutom slush, exempelvis:

  • Smoothies med färsk frukt
  • Iskaffe
  • Drinkar som Daquiris och Margaritas

Experiment med färger

Inför kalaset kan det vara bra att informera alla vuxna om att barnen ska få experimentera med allt möjligt och att det kommer innebära fläckar. Tipsa föräldrarna om att klä barnen i tåliga eller gamla kläder, eller att ha med ombyte. Är det varmt nog kan de också ta med badkläder och du kan göra en kul vattenrutchkana med hjälp av en presenning på gräsmattan.

Barn blir glada av färger och därför kan du låta dem göra experiment med regnbågens alla kulörer. En klassiker är att göra en färgvulkan som du antingen förbereder innan kalaset eller låter barnen fixa själva. Allt du behöver är små skålar med lite färg i botten och sedan häller du på bakpulver som du formar som en vulkan. Barnen får sedan försiktigt droppa vinäger på vulkanen, gärna med hjälp av ett sugrör eller en pipett, och snart börjar berget bubbla och spy ur sig färgad lava.

Ett annat kul och färgsprakande experiment är att låta barnen ha brickor eller djupa tallrikar framför sig som de häller mjölk i. De får sedan välja en eller flera färger att droppa i på ett eller ett par ställen. Du använder vanlig hushållsfärg som du även kan baka med. Dropparna kommer ligga som små prickar i mjölken eftersom ytans densitet håller allt på plats tack vare fettet i mjölken. Nu ska barnen ha i en liten droppe diskmedel i färgpricken, vilket kommer brista ytspänningen och färgen börja spridas åt alla hålla. Effekten är både vacker och intressant och du får räkna med att barnen kommer vilja göra om experimentet omedelbums.

Väck den inre arkeologen

Du kan också låta barnen lära sig om historia och arkeologi under kalasets gång. Börja med att berätta om något nytt, spännande fynd exempelvis en vikingaskatt eller en egyptisk mumie och låt sedan barnen göra utgrävningar i en tillfällig sandlåda. Du kan antingen fylla små lådor med vanlig sand eller skaffa hem kinetic sand och arkeologikit som du gömt olika föremål i. Dinosaurier, mynt, märkliga stenar eller små rymdgubbar – möjligheterna är oändliga och barnen kommer vara som trollbundna inför sina olika fynd. Låt ett fynd vara särskilt värdefullt och ge en godispåse till den som lyckas hitta det, eller varför inte låta varje hittat föremål komma med en liten gåva eller en berättelse?