Förälder – så klarar du barnets tonårstid

Om du är tonårsförälder vet du hur ombytlig en tonåring kan vara. Det gäller både tonåringens klädstil och intressen såväl som hens humör. Det kan vara svårt att veta hur gränserna ska dras, både när det gäller plånboken som bekostar experimenten i klädstilar och det emotionella stödet till någon som ofta inte verkar vilja ha det.

Alla tonåringar experimenterar med sina identiteter i någon utsträckning. I den åldern börjar du bygga på en vuxen identitet. Även om många i de flesta fall inte tar med sig stilar och annat som de hittar i den åldern är det ändå viktiga komponenter i personligheten som grundläggs under tonåren. Som förälder kan det dock vara frustrerande. Det kan vara svårt att komma ihåg och känna igen sig i ombytligheten, hur det var att vara tonåring. En vecka är det musik och gitarr som gäller, nästa är det skejting med allt som följer med den livsstilen.

Högstadietiden upplevs som besvärligast av många

Du måste förstås inte, och bör väl inte heller, gå varje impuls din tonåring får tillmötes – då skulle du bli ruinerad. Men ibland ska du förstås stötta tonåringen också ekonomiskt. Om hen intresserar sig för skejting till exempel kan du handla skejtkläder med en Hollywood-rabattkod, så blir hålet i plånboken mindre. Det är också viktigt att du kommer ihåg att den här processen av identitetssökande till stora delar består i att din tonåring frigör sig från sina föräldrar. Ur det perspektivet är det viktigt att du finns där utan att du tvingar dig på och samtidigt kommer ihåg att du inte är ensam.

Många testar gränserna under tonårstiden

De flesta föräldrar går alltså igenom faser av det här slaget med sina tonåringar. Enligt Bris upplever många att den jobbigaste perioden är när barnet går i åttan och nian. Det är under de åren ungdomar första gången får kontakt med alkohol och droger, börjar dejta jämnåriga och mycket annat som till en början kan vara svårt att hantera. Föregående mening handlar om fenomen som kallas för risktagarbeteenden. Som Expressen skrev i en artikel om tonåringar kan risktagarbeteenden vara både positiva och negativa. Som förälder kan det vara en bra idé att du håller visst avstånd, samtidigt som du tydligt finns där. Sätt upp gränser, men var också beredd på att expandera dem med tiden.

Utmaningen finnas där för någon som drar sig undan

Tonåringars emotionella ryckighet och ombytlighet kan göra det väldigt svårt att ”finnas där”. Vanliga frågor och engagemang kan upplevas som kvävande från tonåringens sida och bemötas med ilska. Att du någon gång får en dörr slagen i ansiktet gör det inte enklare. Men som Vårdguiden understryker är föräldrarna fortfarande viktiga i en tonårings liv, även om de själva inte medger det. Tyvärr får många föräldrar periodvis finna sig i att stoiskt stå vid sidan av och vara beredda att hjälpa till om det skulle behövas. Det inkluderar tunga frågor om grupptillhörighet, och tillsynes mer triviala bryderier som utseende och klädstil. Låt din tonåring vara osäker och sökande och stötta så mycket du kan.