Maxa din gamingupplevelse med VR-glasögon

Från att ha varit en dyr produkt i utkanten av gamingvärlden har VR-glasögonen på allvar börjat revolutionera den. VR-glasögon låter användaren spela i virtual reality, en virtuell verklighet. Med allt billigare och mer lättillgänglig teknik, både för användare och utvecklare, kan virtual reality förändra hur vi upplever gaming.

Immersion, alltså inlevelse, har länge varit ett nyckelord inom spelutvecklingen. Spelskaparna vill skapa världar som spelarna dras in i och som känns verkliga. Inte nödvändigtvis realistiska, utan snarare levande – som får spelaren att känna som om hen verkligen är där. Och vad kan vara mer inlevelsefullt än att sätta på sig ett par VR glasögon och faktiskt – nästan i alla fall – befinna sig inuti spelvärlden? Välkommen till VR-gaming.

 

VR-glasögonens historia

VR har aldrig varit så utbrett som idag, men tekniken är betydligt äldre än vad många tror. Redan i slutet av sextiotalet utvecklade amerikanen Ivan Sutherland ett VR-headset, och under nittiotalet förekom experimenterande med VR-hjälmar. På den tiden var tekniken dock inte tillräckligt långt framskriden. Den virtuella verkligheten var långsam och laggade, och hjälmarna var dyra och klumpiga.

Så småningom kom VR-konceptet att utvecklas på nytt, nu i form av betydligt smidigare – och billigare – VR-glasögon. År 2014 spådde SVT den virtuella verklighetens återkomst då bland andra Oculus tog fram moderna VR-glasögon, och med facit i hand kan vi konstatera att det var helt riktigt. Idag har var och varannan gamingnörd VR-glasögon hemma, och med VR-hallar runtom i Sverige där besökare kan betala för att spela med vänner och familj har VR blivit mainstream.

I SVT:s artikel nämns även Mark Zuckerberg, vd för Meta (tidigare Facebook), som ska ha hyllat VR-tekniken med uttalandet ”nya världar väntar”. Idag kan vi se detta i praktiken med Metas Horizon, en virtuell mötesplats som användarna kan stiga in i med ett par VR-glasögon på huvudet.

VR-spelandet idag

Idag används som sagt VR-glasögon för gaming både på hemmaplan och i särskilda VR-hallar. I spelplattformen Steams butik finns idag över 4000 titlar i kategorin Virtual Reality, och i alla tänkbara genrer: från skjutspel till pussel och överlevnadsspel. Det finns till och med gamla klassiker som klätts i VR-skrud, som det populära Tetris Effect från 2018.

Många användningsområden

Förutom gaming finns en rad andra användningsområden för VR:

Köp dina egna VR-glasögon – råd och tips på vägen

Om du funderar på att köpa egna VR-glasögon bör du först se över din bostadsyta. VR kräver ordentlig plats där du inte riskerar att krocka med något. Är du redan van vid att flytta undan vardagsrumsmöblerna sedan Wii-boomen vet du vad som gäller.

Läs på om vilka modeller som finns på marknaden och vad de erbjuder. Läs gärna produkttester och recensioner för att få koll. Priserna kan variera rejält och dyrare är inte alltid bättre, även om du bör vara beredd på att betala en del för kvalitet. Har du en tightare budget kan du däremot kanske bortse från en del extrafunktioner.

Oculus är ett av de mer kända varumärkena som säljer VR-glasögon, men det finns många andra tillverkare, exempelvis Renkforce och HTC. De flesta modeller är gjorda för dator, men det finns också VR-glasögon för mobiltelefon, och Playstation erbjuder egna VR-glasögon till Playstation 4 och 5.