Lär dig sy själv

Att sy dina egna kläder har många fördelar jämfört med att köpa färdiga. Det är ekonomiskt, du har full kontroll över mönster och material, det är kreativt och dessutom riktigt roligt. Om du aldrig har sytt förut kan det kännas som något svårt, kanske till och med omöjligt, men de goda nyheterna är att det faktiskt är ganska lätt. Det krävs dock att du är utrustad med tålamod, noggrannhet och massor av skaparlust.

För att lyckas med din sömnad är det också viktigt att ständigt hitta inspiration och mönster. Medan själva tekniken kan läras in via instruktionsvideor online, syböcker och -tidningar behöver du också tillgång till bra material och olika sybehör. Genom att botanisera hos rosahuset tyger får du allt du behöver för dina projekt och sedan är det bara att sätta igång.

Kom igång med rätt material

De flesta som sysslar med att sy tycker är det roligaste är att prova på nya mönster och välja tyger. Enfärgat, randigt, prickigt eller paisley? Bomull, silke eller linne? Trä- eller metallknappar Traditionellt eller modernt?

För att komma till det momentet måste du dock ha rätt grundutrustning och lära dig olika tekniker. När det gäller utrustningen behöver du följande:

  • Symaskin. Värd att satsa lite extra på då det underlättar ditt arbete att ha en bra, stadig modell.
  • Saxar. Gärna flera olika sorter, till exempel en stor för att klippa till tyger och en liten för att jämna till och klippa av trådar.
  • Nålar. Förutom knappnålar och de nålar du behöver till symaskinen är det också bra att ha synålar som du kan sy för hand med.
  • Sytråd. Skaffa ett sortiment i regnbågens alla färger. Du vet aldrig när du kan behöva en specifik färg och inget är mer frustrerande än att inte kunna fortsätta bara för att det saknas röd tråd.
  • Skärverktyg. När du gör i ordning tyget som ska sys måste du vara extremt noga med raka linjer och att följa mönstret exakt, och det bli enklare med en bra skärmatta och -kniv.
  • Mätinstrument. Måttband och linjal behövs alltid för de rätta proportionerna.
  • Skräddarkrita. Hjälper dig skissa upp var du ska klippa, skära och sy.

Du behöver också ett bra arbetsbord för att kunna sy, helst ett ganska stort och fyrkantigt som ger dig gott om plats att nåla upp dina mönster mot tygerna. Det är också bekvämt att ha ett eget aktivitetsutrymme där du kan låta din projekt ligga framme.

Låt dig inspireras

I början är det viktigt att öva på olika tekniker som att sy och klippa tygerna i raka, rena linjer. Ett bra tips är att börja på kläder som redan är färdiga, till exempel ett par gamla jeans som du syr om till en kjol eller en trasig skjorta som du lär dig att lappa. När du sedan går över till att skapa från grunden är det klokt att inte börja med en snofsig kostym utan hellre enklare plagg som kjolar, raka klänningar eller shorts till barnen.

Idéer och inspiration hittar du överallt, både i det verkliga livet och online. Titta på program som Project Runway, läs modetidningar, observera vad folk på gatan har på sig och gå med i syjuntor i sociala medier. Att sy är en sann uttrycksform för din stil och kreativitet.